Opleiding Commissaris Publieke Sector

Dé opleiding voor commissarissen in de publieke sector

Volg ons op LinkedIn voor de laatste vacatures

Opleiding Commissaris Publieke Sector

De afgelopen jaren is de aandacht voor de expertise, het niveau en de maatschappelijke betrokkenheid van de commissaris sterk toegenomen. Professionals die een toezichthoudende positie willen vervullen, dienen zich ook steeds beter voor te bereiden op deze taak zodat ze vanaf dag één als volwaardig toezichthouder kunnen meedraaien in de raad.

Deze opleiding geeft u als nieuwe en aankomend commissaris een brede basis om uw rol als toezichthouder goed in te kunnen vullen. Een toezichthoudende positie in de publieke sector is een uitdagende en leerzame ervaring; als toezichthouder wordt u geconfronteerd met een ingewikkeld speelveld waar zowel maatschappelijke als financiële belangen een grote rol spelen.

De opleiding

De opleiding bestaat uit 6 modules verspreid over 12 dagdelen. In de opleiding wordt zowel theoretisch als aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkelingen van het toezicht in de publieke sector, de rol en verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen, governance codes, risico’s en dilemma’s binnen de raad, financieel toezicht en de boardroom dynamics. Tijdens de opleiding wordt in groepjes als Raad van Commissarissen samengewerkt aan een eindopdracht die bij de afsluiting van de opleiding wordt gepresenteerd en beoordeeld.

Geaccrediteerd en gecertificeerd

De opleidingen en masterclasses van de Public Academy van ERLY zijn geaccrediteerd door Cedeo en CRKBO en worden erkend met punten voor Permanente Educatie (PE). Opname in het register van Cedeo en CRKBO is gekoppeld aan een kwalitatieve audit van de onderwijsinstelling. Kwaliteitscodes bij de audit zijn: zorgvuldigheid, rechtszekerheid, kenbaarheid, redelijkheid en betrouwbaarheid.

Waarom kiezen voor deze opleiding?
 • Inzicht in de rol van commissaris, het functioneren van de raad als team en de samenwerking met de bestuurder(s) en stakeholders;
 • De expertise van bevlogen en vooraanstaande docenten die de maatschappelijke sectoren van binnenuit kennen en als commissaris of toezichthouder als geen ander kennis hebben van de ontwikkelingen in governance in de publieke sector;
 • Naast gedegen theoretische kennis van de rol en verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen, worden tal van voorbeelden en dilemma’s uit de praktijk voorgelegd waar u als deelnemer mee aan de slag gaat;
 • De nieuwste inzichten op het gebied van governance komen aan de orde waaronder waardegedreven toezicht en toezicht nieuwe stijl;
 • Een individuele benadering en veel interactie dankzij de kleine en inspirerende groepen;
 • Opname in de alumni groep en uitgebreide netwerk van commissarissen en toezichthouders van ERLY;
 • Een goede voorbereiding op een positie als lid Raad van Commissarissen in de maatschappelijke sector;
 • De Opleiding Commissaris Publieke Sector is een geaccrediteerde opleiding. Na afronding van de opleiding ontvangt u een certificaat;
 • De opleiding is door VTW erkend. Bij afronding ontvangt u 36 PE-punten.
Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor de nieuwe generatie toezichthouders die betrokken is en als commissaris graag iets wil bijdragen in het publieke domein. De opleiding richt zich zowel op zittende commissarissen die zich verder willen verdiepen in hun rol als toezichthouder als op nieuwe en aankomende commissarissen.

ERLY stelt de groep van deelnemers op voorhand met zorg samenstellen op basis van cv en kennismakingsgesprek. Wij streven daarbij naar een vruchtbare mix van diversiteit en verschillende professionele achtergronden. De groep van deelnemers wordt per lichting bewust klein gehouden zodat een maximale uitwisseling van ervaringen kan plaatsvinden.

Investering

Uw investering bestaat uit een deelname fee van € 4.950,- (excl. BTW). Omvang van de opleiding bedraagt 12 dagdelen verspreid over 6 dagen (36 PE punten). De studiebelasting bedraagt 36 uur klassikaal en circa 12 uur zelfstudie. De deelname fee is inclusief het studiemateriaal, de lunches, koffie & thee en andere versnaperingen. Bij het afronden van de opleiding ontvangt u een certificaat. De opleiding vindt plaats in Baarn op het kantoor van ERLY.

 

Startdatum

Startdata voor de Opleiding Commissaris Publieke Sector zijn:

 • Vrijdag 26 januari 2024
 • Vrijdag 22 maart 2024
 • Vrijdag 7 juni 2024
 • Vrijdag 6 september 2024
Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de aanmeldknop onderaan de pagina of door een e-mail te sturen naar info@publicacademy.nl

Nadat u zich heeft aangemeld zullen wij contact met u opnemen om u uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de opleiding of nadere informatie ontvangen, dan kunt u contact opnemen met één van de programma-managers van de Public Academy. Via de button aan de rechterzijde kunt u de brochure van de opleiding downloaden.

E: info@publicacademy.nl
T: 035 543 00 88

Meer info?

Brochure

Programma

Module 1:
Toezicht in de publieke sector

Module 2:
Rol en verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen

Module 3:
Do’s en don’ts binnen de Raad van Commissarissen

Module 4:
Financieel toezicht in de publieke sector

Module 5:
Boardroom dynamics en interventietechnieken

Module 6:
Een positie als toezichthouder

Public Academy

Algemene voorwaarden