Opleiding Commissaris Publieke Sector

Dé opleiding voor wie commissaris wil worden in de publieke sector

Volg ons op LinkedIn voor de laatste vacatures

Opleiding Commissaris Publieke Sector

De afgelopen jaren is de aandacht voor de expertise, het niveau en de maatschappelijke betrokkenheid van de commissaris sterk toegenomen. Professionals die een toezichthoudende positie willen vervullen, dienen zich ook steeds beter voor te bereiden op deze taak zodat ze vanaf dag één als volwaardig toezichthouder kunnen meedraaien in de raad.

Deze opleiding biedt u als nieuwe commissaris dé voorbereiding op een toezichthoudende positie in de publieke sector. Ervaren docenten die zelf toezichthoudende ervaring hebben bij maatschappelijke organisaties nemen u mee in de dynamiek van het toezicht houden waarbij aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden zal worden ingegaan op de rol van de commissaris, het functioneren van de raad als team en het samenspel met de bestuurder. De opleiding is zowel bedoeld voor aankomende toezichthouders als professionals die vanuit hun functie met governance vraagstukken te maken hebben.

De opleiding

In 12 dagdelen verspreid over zes dagen wordt u opgeleid voor het vak van commissaris/toezichthouder. In de opleiding wordt zowel theoretisch als aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden uitgebreid stil gestaan bij de ontwikkelingen van het toezicht in de publieke sector, de rol en verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen, governance codes, risico’s en dilemma’s binnen de raad, financieel toezicht en de boardroom dynamics. De opleiding wordt afgesloten met een eindopdracht en met tal van tips en handvatten om een positie in als commissaris te verkrijgen.

Geaccrediteerd en gecertificeerd

De Opleiding Commissaris Publieke Sector is geaccrediteerd. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangt u een diploma en wordt u gecertificeerd commissaris of toezichthouder. De Permanente Educatie (PE) punten die behaald kunnen worden met de Opleiding Commissaris Publieke Sector worden door diverse beroepsorganisaties erkend. Deelname aan de opleiding levert 36 PE-punten op.

Waarom kiezen voor deze opleiding?
 • Inzicht in de rol van commissaris, het functioneren van de raad als team en de samenwerking met de bestuurder(s);
 • Naast gedegen theoretische kennis van de rol en verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen, worden vanuit casuïstiek veel praktische handvatten aangereikt om als volwaardig commissaris te kunnen beginnen;
 • De expertise van bevlogen en vooraanstaande docenten die de maatschappelijke sectoren van binnenuit kennen en als commissaris of toezichthouder als geen ander kennis hebben van de te vervullen rol;
 • Een individuele benadering en veel interactie dankzij de kleine en inspirerende groepen;
 • Uitbreiding van het netwerk met mede-aankomend commissarissen en huidige toezichthouders en commissarissen;
 • Een voorbereiding op een positie als lid Raad van Commissarissen in de maatschappelijke sector;
 • De opleiding is erkend door de diverse grotere koepelorganisaties van toezichthouders in het maatschappelijke middenveld.
 • De Opleiding Commissaris Publieke Sector is een gecertificeerde opleiding. U ontvangt bij afronding van de opleiding 36 PE punten en een diploma.
Voor wie?

De opleiding richt zich op aankomende en potentiële toezichthouders die de kwaliteiten hebben om deze functie te vervullen. Ook professionals, directeuren en bestuurders die vanuit hun functie met toezicht of governance vraagstukken te maken hebben kunnen de opleiding volgen. Eerdere ervaring met een positie als toezichthouder is niet vereist. ERLY zal de groep van deelnemers op voorhand met zorg samenstellen op basis van CV en kennismakingsgesprek.

Investering

Uw investering bestaat uit een deelname fee van € 4.950,- Omvang van de opleiding bedraagt 12 dagdelen verspreid over 6 dagen (36 PE punten). De deelname fee is inclusief het studiemateriaal, de lunches, koffie & thee en andere versnaperingen. Bij het afronden van de opleiding ontvangt u een diploma. De opleiding vindt plaats in Baarn op het kantoor van ERLY.

Startdatum

Startdata voor de Opleiding Commissaris Publieke Sector zijn:

 • vrijdag 6 maart 2020
 • vrijdag 5 juni 2020
 • vrijdag 18 september 2020
 • vrijdag 27 november 2020
Aanmelden

Wilt u zich voorbereiden op een rol als toezichthouder? U kunt zich aanmelden via de aanmeldknop onderaan de pagina of door een e-mail te sturen naar info@erly.nl.

Nadat u zich heeft aangemeld zullen wij contact met u opnemen om u uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over de opleiding of nadere informatie ontvangen, dan kunt u contact opnemen met één van de programma-managers van de Public Academy. Via de button aan de rechterzijde kunt u de brochure van de opleiding downloaden.

E: info@erly.nl
T: 035 543 00 88

PA logo transpa

Meer info?

Brochure

Programma

Module 1:
Toezicht in de publieke sector

Module 2:
Rol en verantwoordelijkheden van de Raad van Commissarissen

Module 3:
Do’s en don’ts binnen de Raad van Commissarissen

Module 4:
Financieel toezicht in de publieke sector

Module 5:
Boardroom dynamics en interventietechnieken

Module 6:
Een positie als lid Raad van Commissarissen

ERLY | Public Academy

Algemene voorwaarden